De school

Locatie Arnhem is momenteel tijdelijk gevestigd aan de Zijpendaalseweg 167 in Arnhem, omdat op het eigen adres (Grensweg 2) nieuwbouw wordt gerealiseerd. Op Guido Arnhem wordt lesgegeven aan vmbo k 1-2, leerjaren 1 tot en met 3 van vwo en alle leerjaren van havo en vmbo tl. De locatieleiding wordt gevormd door een locatiedirecteur en twee teamleiders. Op deze locatie krijgen circa 190 leerlingen les van 25 betrokken docenten.

Locatie Arnhem

Tijdelijke locatie
Zijpendaalseweg 167
6814 CJ ARNHEM
Tel. (026) 442 30 38
e-mail: arnhem@guido.nl

Geloof, relatie en verantwoordelijkheid

Guido is een christelijke school in Arnhem. Dit zie je terug in onze normen en waarden en in hoe we met elkaar omgaan, dat noemen we identiteit. Niet alleen christelijke, maar ook niet- en andersgelovigen zijn van harte welkom. We gaan niet voor wat je bent, maar voor wie je bent. We gaan respectvol en positief met jou om.

Geloof

Iedereen die bij Guido Arnhem werkt is christelijk, want het leren op school loopt nauw samen met onze identiteit. We schenken aandacht aan onderwerpen die in de maatschappij spelen of belangrijk zijn. Over lastige dingen proberen we te praten of elkaar te helpen. Zo wordt er bij godsdienst aandacht geschonken aan de thema’s gender- en seksuele diversiteit of bv. euthanasie. Maar ook andere godsdiensten komen ruimschoots aan de orde.

Relatie

We zijn een kleine school en dat maakt dat er meer ruimte is voor persoonlijke aandacht en goede ondersteuning voor iedereen. Je brengt veel tijd door op school. We willen daarom een veilige plek voor leerlingen zijn. Naast goed contact met jou, vinden we het ook fijn een band op te bouwen met je ouders.

Verantwoordelijkheid

Om te weten waar jij goed in bent gaan we samen ontdekken wie jij bent, waar jij warm voor loopt, waar je talent ligt en waar je kunt ontwikkelen. Dat doen we op verschillende manieren. We vinden het belangrijk een bijdrage te leveren aan de (lokale) maatschappij. We gaan buiten school aan de slag en je ervaart zelf in de praktijk hoe het is om bijvoorbeeld te werken met kinderen, ouderen of dieren.

Lestijden

1e uur     8.40 - 9.30 uur
2e uur     9.30 - 10.15 uur
3e uur     10.15 - 11.00 uur
Pauze     11.00 - 11.15 uur
4e uur     11.15 - 12.00 uur
5e uur     12.00 - 12.45 uur
Pauze     12.45 - 13.15 uur
6e uur      13.15 - 14.00 uur
7e uur     14.00 - 14.45 uur
8e uur     14.45 - 15.30 uur
*9e uur    15.30 - 16.15 uur

Vakantierooster

Zomervakantie

t/m 15 augustus 2025

Herfstvakantiemaandag 13 t/m vrijdag 17 oktober 2025
Kerstvakantiemaandag 22 december 2025 t/m vrijdag 2 januari 2026
Voorjaarsvakantiemaandag 16 t/m vrijdag 20 februari 2026
Goede vrijdagvrijdag 3 april 2026
Tweede Paasdagmaandag 6 april 2026
Meivakantie (incl. Koningsdag en Bevrijdingsdag)maandag 23 april t/m dinsdag 5 mei 2026
Hemelvaartsdagdonderdag 14 mei 2026
Vrijdag na hemelvaartvrijdag 15 mei 2026
Tweede Pinksterdagmaandag 25 mei 2026
Zomervakantie 2026maandag 13 juli t/m vrijdag 21 augustus 2026

Roostervrije dagen

Naast de bovenvermelde data krijgen de leerlingen de volgende roostervrije dagen:

  • maandag 18 en dinsdag 19 augustus 2025 (twee startdagen personeel)
  • vrijdag 10 oktober 2025 (personeelsdag)
  • donderdag 2 april 2026 (studiedag personeel)
  • woensdag 22 april 2026 (schoolbrede ontmoetingsdag personeel)
  • donderdag 9 en vrijdag 10 juli 2026 (twee roostervrije dagen voorafgaand aan zomervakantie)

Plaatsingsscriteria

Bij de plaatsing van een leerling wordt het niveau-advies van de basisschool gevolgd. Daarnaast kunnen specifieke omstandigheden een rol spelen bij de plaatsing. Als het schooladvies naar aanleiding van het resultaat van de centrale eindtoets of een andere toegestane eindtoets wordt gewijzigd, dan baseert het bevoegd gezag zijn beslissing over de toelating van leerlingen tot het eerste schooljaar op dat gewijzigde schooladvies. 

Onder het kopje ondersteuning  in het hoofdstuk over leerlingenzorg is vastgelegd welke ondersteuning wij kunnen bieden. Dit vormt ook één van de criteria bij het plaatsen van leerlingen met een ondersteuningsbehoefte.

Kennismakingsgesprek

Alle ouders die voor het eerst een kind aanmelden op onze school nodigen we uit voor een kennismakingsgesprek over identiteit, motivatie en eventuele ondersteuningsbehoefte. We willen in zo’n gesprek elkaar beter leren kennen en bekijken of onze school voor uw zoon/dochter de goede keus is. Wat verwachten jullie van de school en wat verwacht de school van ouders? Dit gesprek vindt meestal in het voorjaar op school plaats.

Video Interactie Begeleiding

Video Interactie Begeleiding – School (VIB-S) is één van de begeleidingsmethodieken die de school hanteert om het onderwijs zo goed mogelijk af te stemmen op de leerlingen. De methodiek wordt zowel ingezet bij vragen rondom leerlingenzorg, als bij vragen rondom onderwijsvernieuwing. Indien de methodiek wordt ingezet bij specifieke begeleidingsvragen van één of meer leerlingen, dan worden de ouders/verzorgers hiervan in kennis gesteld en wordt hen om toestemming gevraagd.

Incidentenregistratie

Binnen de schoolorganisatie is er een incidentenregistratie ontwikkeld. Incidenten zoals fysiek en verbaal geweld, schademeldingen aan eigendommen van school en personen, incidenten zoals handel in, en gebruik van drugs en (vuur)wapens en alle overige incidenten op het vlak van sociale (on)veiligheid worden na melding middels deze registratie in behandeling genomen. Meldingen kunnen worden gedaan door alle medewerkers van de school. Leerlingen kunnen incidenten laten registreren via de huismeester, receptioniste, mentor of counselor.

Protocol medicijngebruik, medisch handelen en dieet

Het kan zijn dat een leerling onder schooltijd medicatie moet innemen en daar hulp nodig heeft. We willen met dit soort situaties zorgvuldig omgaan. Daarom is er een protocol medicijngebruik en medisch handelen opgesteld. Het protocol medisch handelen vindt u bij de documenten op schoolwiki. Als de leerling een bepaald dieet heeft zijn we bereid om daar zo goed mogelijk rekening mee te houden. Het is daarbij wel van belang dat dit duidelijk wordt aangegeven bij de mentor en voor de zekerheid bij elke buitenschoolse activiteit.

Kleding

Op Guido is een kledingcode vastgesteld, klik hieronder om deze te bekijken:

Kledingcode Guido Leerlingenversie

Magister

Via magister.guido.nl kan ingelogd worden op ons leerling- informatiesysteem, Magister. Leerlingen en ouders kunnen hier cijfers en het rooster inzien. Als u voor het eerst een kind bij onze school aanmeldt, ontvangt u aan het begin van het schooljaar een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen op Magister.

Elektronische leeromgeving

Een manier om gedifferentieerd onderwijs te geven op Guido, is het gebruik van ItsLearning. Dit is een elektronische leeromgeving waarin alle vakken van de leerlingen zijn opgenomen. Ouders krijgen geen eigen account voor ItsLearning, zij kunnen meekijken op het account van hun zoon of dochter.

Roosterwijzigingen

Roosterwijzigingen worden in de agenda van de leerling in Magister gepubliceerd. Daarnaast kunnen leerlingen zelf kosteloos of tegen een kleine vergoeding een app downloaden van Magister (de kosten zijn afhankelijk van het aantal functionaliteiten van de app).

Fotobeleid en AVG

De privacywetgeving vraagt een helder beleid omtrent het gebruik van fotomateriaal en andere persoonsgegevens. Hieronder vertellen wij kort hoe we hiermee omgaan:

  • Aan het begin van het schooljaar wordt er toestemming gevraagd voor het gebruik van foto’s van uw zoon of dochter via Magister.
  • Als hier geen toestemming voor wordt gegeven zullen wij geen herkenbare foto’s van de betreffende leerling gebruiken op enig platform.
  • Wordt er wel toestemming gegeven dan is het mogelijk dat wij foto’s van deze leerling gebruiken op social media/website.
  • De toestemming kan altijd worden gewijzigd.
  • Wij vragen voor leerlingen jonger dan 16 jaar alleen toestemming aan de ouders, voor leerlingen ouder dan 16 jaar alleen aan de leerling.

Cameratoezicht

Binnen GSG Guido maken we op een aantal plekken gebruik van cameratoezicht. Het inzetten van cameratoezicht, en het gebruik van de camerabeelden doen we voor:

  • de bescherming van de veiligheid en gezondheid van leerlingen, medewerkers en bezoekers;
  • de beveiliging van de toegang tot gebouwen en terreinen, waaronder mede is begrepen het weren van ongewenste bezoekers;
  • de bewaking van zaken die zich in gebouwen of op terreinen bevinden;
  • het vastleggen van incidenten.

Jeugd gezondheidsteam GGD

Aan elke school in het voortgezet onderwijs is in Arnhem een jeugdgezondheidsteam van de GGD-regio Gelderland Midden verbonden. Het team bestaat uit een jeugdarts en jeugdverpleegkundigen. U kunt bij hen terecht met vragen of zorgen over het welzijn en de gezondheid van uw zoon/ dochter. In klas 2 vindt een gezondheidsonderzoek plaats. Ouders/ verzorgers ontvangen vooraf een brief. 
De jeugdarts wordt betrokken als er signalen zijn rondom problemen in de ontwikkeling, gedrag, groei en psychosociale problemen.
Meer informatie over GGD Gelderland vindt u via onderstaande link:

Overheid

Inspectie voor het onderwijs:
Email: info@owinsp.nl
website: www.onderwijsinspectie.nl

Vragen over onderwijs in het algemeen:
Telefoon: 088-6050101 of website: www.oudersenonderwijs.nl.


Klachtmeldingen over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld: Meldpunt vertrouwensinspecteur: 0900–111 3 111 (lokaal tarief). Meer informatie over ziekmelding en verzuim kunt u vinden op www.rijksoverheid.nl

Ziekmelding absentie en leerplicht

Schoolverzuim en ziekmelden

Als een leerling de lessen door ziekte niet kan bijwonen, dan zijn de ouders/verzorgers verplicht de leerling af te melden. Afmelden kan via de Hoy-app: Formulieren > ziekmelding Arnhem of een telefoontje naar de huismeester. Het is belangrijk dat een leerling zo vroeg mogelijk afgemeld wordt, in ieder geval voor 10.00 uur in de ochtend. Als een leerling op school ziek wordt, mag de leerling alleen naar huis na toestemming van de huismeester. Bij thuiskomst verwachten we een telefoontje van ouders/verzorgers. Als een leerling zonder kennisgeving afwezig is tijdens lessen, dan wordt er vanuit school contact opgenomen met thuis.

Schorsing en/of verwijdering van leerlingen

Over het algemeen gaat aan een verwijdering een traject vooraf waarbij de leerling geschorst is geweest.

De toen geconstateerde problemen zijn niet verminderd en er is een ernstige stagnatie van het onderwijsleerproces bij de betreffende leerling. Het verwijderen van een leerling kan een onderwijskundige maatregel zijn of een sanctie.

  • Onderwijskundige maatregel: de leerling wordt verwijderd omdat de school niet kan voldoen aan de zorgbehoefte van de leerling.
  • Sanctie: de leerling wordt verwijderd vanwege ernstig wangedrag van hem/haarzelf en/of zijn/haar ouders.

Van wangedrag kan sprake zijn in uiteenlopende gevallen: (herhaaldelijk) schoolverzuim, overtreding van de schoolregels, agressief gedrag etc. Ook het wangedrag van ouders, zoals (herhaalde) intimidatie van leerkrachten, kan een reden zijn om de leerling te verwijderen.


Het beleid van de school t.a.v. de mogelijkheden voor zorgverlening maar ook het hanteren van normen en waarden (gedragsregels) moet aan de ouders bekend worden gemaakt via deze schoolgids, maar in ieder geval bij de inschrijving. Als een leerling namelijk niet weet wat de regels van de school zijn, kan de leerling over het algemeen niet op overtreding van die regels worden verwijderd.

Alle betrokkenen moeten ervan doordrongen zijn dat het verwijderen van een leerling verstrekkende gevolgenheeft voor die leerling. Een zorgvuldig traject is daarom een vereiste. Het traject kan worden opgevraagd bij de centrale administratie van de school.

Wanneer een schorsing langer is dan een dag, wordt er melding gemaakt bij de inspectie.

(Extra) verlof

Aanvragen voor kort verlof zoals bijv. tandarts/ orthodontist kunnen ingevuld worden in de Hoy-app: Formulieren > Absentie tandarts huisarts ed Arnhem, of door een e-mail te sturen naar de huismeester.

Een verzoek om extra verlof kan worden ingediend via de Hoy-app: Formulieren > Bijzonder verlof Arnhem. School kan slechts beperkt verlof verlenen voor vervroegde of verlengde vakanties. De regels rondom bijzonder verlof en vervroegde/verlengde vakanties vindt u op de site van de Rijksoverheid. Als school verzuim constateert rond feestdagen en schoolvakanties, dan moet school direct een melding maken bij de leerplichtambtenaar.

Verzuim

Docenten houden bij welke leerlingen afwezig zijn tijdens de lessen. De huismeester controleert de absenties en zal bij onrechtmatig verzuim nakomuren inplannen voor de leerling. School is verplicht om regelmatig verzuim of luxeverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar.

Melding bij de leerplichtambtenaar zal in alle gevallen eerst gemeld en besproken worden met de ouders/ verzorgers van betreffende leerling.

Beoordelen, monitoren en resultaten

Overgangsnormen

Bij documenten staan de overgangsnormen die betrekking hebben op het betreffende leerjaar.
De overgangsnormen zijn weergegeven in de vorm van tabellen. We brengen één keer per jaar digitaal een rapportage uit. De beslissing of een leerling wordt bevorderd, wordt genomen op basis van de eindcijfers. In gevallen waarin de overgangsnormen niet voorzien wordt tijdens de docentenvergadering bepaald of een leerling al dan niet wordt bevorderd.

Examencommissie

Op onze school hebben wij ook een examencommissie. Die stelt vast of een leerling voldoet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een diploma. De commissie toetst of het vakkenpakket en PTA van de leerling aan de eindtermen voldoen borgt de kwaliteit van de PTA- onderdelen. In geval van onregelmatigheden (bijv. fraude) treft de examencommissie maatregelen. Ook bepaalt een examencommissie of een leerling vrijstellingen voor bepaalde vakken kan krijgen. De examencommissie bestaat uit de examensecretaris en twee leden. Correspondentie met betrekking tot de examencommissie kan naar de examensecretaris (zie personeelslijst). 

PTA

De afkorting PTA staat voor Programma van Toetsing en Afsluiting. Het PTA is een formeel schooldocument waaraan door docenten en leerlingen rechten en plichten kunnen worden ontleend. In de eerste plaats is het PTA een document dat bedoeld is om leerlingen, ouders/ verzorgers, docenten en directie te informeren over de inhoud en de wijze van afname van het schoolexamen. In de tweede plaats is het PTA een verantwoording van de school aan de inspectie.

In het vakspecifieke deel van het PTA worden onder andere de volgende onderdelen beschreven:

  • de onderdelen van het schoolexamen die worden getoetst, verdeeld over de leerjaren;
  • een specificatie van de te bestuderen stof per onderdeel;
  • de toetsvorm of opdrachtvorm (schriftelijk, mondeling, praktijkopdracht, praktische opdracht of handelingsopdracht);
  • het gewicht van de toets of opdracht;
  • het moment van afname van een toets (welke periode).

Om deel te nemen aan het examen en om bevorderd te worden naar een hoger leerjaar, moeten alle onderdelen van het PTA zijn afgesloten. Meer informatie hierover kunt u lezen in het examenreglement.

PTAs
Pta T3 Arnhem Cohort 2426
PTAs
Pta H4 Arnhem Cohort 2426