Visie op samenwerken
De docent en de leerlingen staan samen voor een opdracht, namelijk dat de leerling iets leert op school en dat zijn of haar opvoeding en vorming verder gestalte krijgt. Hierbij is er sprake van een verschillende verantwoordelijkheid. De docent is verantwoordelijk voor de invulling van het leerproces. Hij zorgt ervoor dat hij de leerstof goed uitlegt, dat hij goed materiaal heeft en dat hij passende werkvormen hanteert. Bovendien leert hij de leerlingen zich uit te spreken als hen iets dwars zit en zal hij bijdragen aan de opvoeding en de vorming van de leerlingen. De leerling moet inzet tonen tijdens de les en zijn werk maken. Het moet een samenspel zijn tussen docent en leerling.
In ons onderwijs moet de leerling vaak samenwerken met groepjes medeleerlingen, zelf kunnen plannen en zelf verantwoordelijkheid dragen voor het resultaat. De leerling mag overigens ook van de school, de docent en de medeleerlingen verwachten dat de gemaakte afspraken worden nagekomen.
Actief betrokken als ouder
We vinden het fijn als u met ons meedenkt en zich betrokken voelt bij onze school, als uw kind bij ons op school komt. Dat kan op allerlei manieren. U houdt bijvoorbeeld contact met de mentor van uw kind en komt op de ouderavonden, doet mee in de MR en/of de gebedsgroep. Ouders kunnen ook vriend worden van Stichting Vrienden van Guido.
Klik hieronder op de buttons voor meer informatie over onze vriendenstichting en de MR:

Mentor
De mentor is de spil in de leerlingbegeleiding. Hij of zij is voor een groep leerlingen, hun ouders en de betrokken vakdocenten de eerst aan te spreken contactpersoon. Tijdens de leerlingbespreking brengt de mentor de groep waar hij of zij verantwoordelijk voor is onder de aandacht van het team. Onder verantwoordelijkheid van de teamleider is het team namelijk verantwoordelijk voor integrale zorg voor de leerlingen. Het team bewaakt ook de uitvoering van de gestelde doelen per periode.
Lessentabel
Actief burgerschap
Guido geeft leerlingen de ruimte om zich te ontwikkelen tot verantwoorde en actieve wereldburgers. Leerlingen leren dat hun levensgeluk niet afhangt van hun eigen prestaties, maar van de mate waarin ze zich van betekenis weten voor de mensen om zich heen. Dit is een uniek uitgangspunt van het identiteitsonderwijs dat Guido geeft. Jezus leert ons de ander belangrijker te achten dan onszelf. Dit streven is een continu leerproces waarin docenten en leerlingen naast elkaar staan. Guido kent de vrijwillige mogelijkheid om een maatschappelijke diensttijd (MDT) uit te voeren als onderdeel van de schoolcarrière.
In alle (mentor)lessen zitten opdrachten en projecten rondom het thema burgerschap. Er wordt gewerkt aan vaardigheden, waaronder het bevorderen van sociale competenties. Hierbij wordt aandacht gegeven aan de omgang met elkaar, met minderheden, met jezelf en met de schepping.
Bij de vakken geschiedenis en maatschappijleer zijn er een series lessen over democratie, samenleving en ontwikkeling in de wereld, omgang met minderheden, multiculturele samenleving, oorlog en vrede.
Er worden lessen gegeven over verslavingszorg en het voorkomen van verslaving op het gebied van seks, roken, alcohol en games.
In de lessen biologie/verzorging in klas 2 wordt aandacht gegeven aan levensstijl, eetgedrag en beweging.
Er is jaarlijks een variatie aan excursies naar maatschappelijk relevante organisaties. Te denken valt aan historische musea zoals het Joods Historisch Museum, bezoeken aan een moskee en synagoge in de stad en in de bovenbouw een buitenlandse excursie.
Leren wat jouw talenten zijn en waar die ultiem tot uiting kunnen komen, lukt het best op een plek buiten school en in de maatschappij. Leerlingen mogen met behulp van een MDT-coördinator een werkplek uitzoeken en daar gedurende een aantal maanden of het hele schooljaar eens per week naartoe. Op deze manier werken ze aan hun burgerschap en hun oriëntatie op studie- en beroepskeuze.