Onderwijs

Visie op samenwerken

De docent en de leerlingen staan samen voor een opdracht, namelijk dat de leerling iets leert op school en dat zijn of haar opvoeding en vorming verder gestalte krijgt. Hierbij is er sprake van een verschillende verantwoordelijkheid. De docent is verantwoordelijk voor de invulling van het leerproces. Hij zorgt ervoor dat hij de leerstof goed uitlegt, dat hij goed materiaal heeft en dat hij passende werkvormen hanteert. Bovendien leert hij de leerlingen zich uit te spreken als hen iets dwars zit en zal hij bijdragen aan de opvoeding en de vorming van de leerlingen.

De leerling moet inzet tonen tijdens de les en zijn werk maken. Het moet een samenspel zijn tussen docent en leerling. In het moderne onderwijs moet de leerling vaak samenwerken met groepjes medeleerlingen, zelf kunnen plannen en zelf verantwoordelijkheid dragen voor het resultaat. De leerling mag overigens ook van de school, de docent en de medeleerlingen verwachten dat de gemaakte afspraken worden nagekomen.

Actief betrokken als ouder

De school én ouders/verzorgers van de leerling hebben beiden een rol in de opvoeding en begeleiding van de leerling.

We vinden het fijn als u met ons meedenkt en u betrokken voelt bij onze school. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het contact houden met de mentor en bezoeken van de ouderavonden en meebidden in de gebedsgroep. Ouders worden hiervoor uitgenodigd via de nieuwsbrieven die wij versturen. Deze nieuwsbrief verschijnt vlak voor elke schoolvakantie en wordt per mail verstuurd.

Ouders kunnen ook vriend worden van de Stichting Vrienden van Guido. Kijk op www.guido.nl/vrienden-van-guido voor meer informatie. Verder kunt u gekozen worden als lid van de oudergeleding van de medezeggenschapsraad.

Hoy

Goed contact met u en onze leerlingen vinden wij erg belangrijk. Wij proberen u goed te informeren. We vragen van u en jou ook om het contact met de school indien nodig te zoeken. Dat kan via de Hoy-app of u kunt ons bellen.

Social media

Ook onze social media bevelen we van harte aan als manier van meeleven:

Lessentabel

Lessentabel
Lessentabel Vmbo 2526

Onderbouw (klas 1 en 2)

In de onderbouw geven we les in groepen van ongeveer 16-26 leerlingen. De groepen bestaan uit een mix van bb- en kb-niveau (soms tl-niveau) en de ‘theoretische groepen’ bestaan uit een mix van kgt- niveau (soms havoniveau).

Elke leerling die bij ons op school komt volgen we twee jaar, aan het einde van het tweede jaar bespreken we met de leerling en zijn of haar ouders wat de mogelijkheden zijn voor klas 3 (er is geen overgangsrapport tussen klas 1 en 2). Na het tweejarige begeleidingstraject volgen we de leerling op wat meer afstand, dit gebeurt via het ondersteuningsteam.

Bovenbouw (klas 3 en 4)

In de bovenbouw van de Beroepsgerichte leerweg (bb- en kb- niveau) geven we les in groepen van ongeveer 20- 24 leerlingen. Op het vmbo beroepsgericht staat de leerling en zijn of haar toekomst centraal. 

Welk beroep past bij de leerling? Wat zijn zijn of haar kwaliteiten? In welk vakgebied is interesse? Welke vaardigheden beheerst de leerling al en welke wil hij/zij nog graag ontwikkelen? De mentor en de loopbaancoach helpen de leerling om dit te ontdekken en moedigen de leerlingen aan om een aantal stages te lopen en hierop te reflecteren.


Profiel Dienstverlening en Producten (D&P)

In de beroepsgerichte leerweg krijgen leerlingen praktijklessen vanuit het profiel Dienstverlening en Producten. D&P is een brede opleiding met 2 routes. Het eerste deel van de route is voor iedere leerling gelijk en bestaat uit de vakken multimediale producten maken, een product maken en verbeteren, presenteren, promoten en verkopen en het organiseren van een activiteit. Het andere deel bestaat uit keuzevakken die aansluiten bij de interesses en talenten van de leerling. De leerling kiest zelf de vakken die hij/zij wil volgen. De keuzevakken vallen onder de categorieën verzorging, woningtechniek, mediatechniek en voeding en beweging. Voorbeelden van keuzevakken zijn Mode & Design, Robotica en Drones, Keuken en Hout en Meubelverbindingen. Binnen de beroepsgerichte leerweg ontwikkelt de leerling zijn of haar talenten, leert de leerling zichzelf beter kennen en wordt hij of zij voorbereid op een MBO-opleiding niveau 2 of 3 (soms 4). Doordat het profiel D&P breed is kun je op het MBO vele kanten op.

Theoretische leerweg

De bovenbouw van de Theoretische Leerweg (TL) wordt gekenmerkt door de aandacht voor elke leerling. De TL leidt op voor een vervolgopleiding in het MBO. Aan het einde van de opleiding kiest de leerling een uitstroomvariant (sector) waarmee op niveau 4 ingestroomd kan worden op het MBO.

Pijlers

Alle klassen van 1-3 volgen naast hun gewone lessen ‘Pijlers’, dit zijn lessen waarbij betekenisvol en onderzoekend leren centraal staat. In deze lessen leren leerlingen door het gezamenlijk oplossen van betekenisvolle problemen en het ontdekken van de kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn. De leerling krijgt in deze vakken veel autonomie in zijn of haar leerproces, waarbij de docent vooral een coachende rol inneemt.

Actief burgerschap

Guido hecht er veel waarde aan dat leerlingen zich ontwikkelen tot verantwoordelijke wereldburgers, waarbij actief burgerschap en sociale integratie van leerlingen wordt bevorderd. Dat realiseren we door middel van het aanbieden van onder anderen de volgende lessen en projecten:

  • Lessen over de ontwikkeling in de wereld, democratie, samenleving, seksuele diversiteit, multiculturele samenleving, omgaan met minderheden, oorlog en vrede;
  • Maatschappelijke diensttijd, waarbij leerlingen vrijwilligerswerk doen voor particuliere instellingen;
  • Lessen over verslavingszorg en het voorkomen van verslaving op het gebied van seks, roken, alcohol en games.

Werken op laptop

Op Guido werken alle leerlingen met een laptop. We vinden het belangrijk dat alle leerlingen over een eigen laptop beschikken. De laptop kan via The Rent Company aangeschaft worden. Op basis van een eenmalige koop of op basis van huurkoop betalen ouders een vast bedrag per maand met een eenmalige borg. Dit totaalpakket is inclusief service, garantie, schade- en diefstalverzekering en vervangende apparatuur bij langdurige reparaties. Ouders zijn uiteraard vrij om zelf een laptop aan te schaffen en dus niet te kiezen voor The Rent Company. Als u moeite heeft met de aanschaf van een device, neem dan contact op met de locatiedirecteur.