De school

Locatie VMBO

Arnhemseweg 65
3817 CB AMERSFOORT
Tel. (033) 479 29 00
e-mail: vmbo@guido.nl

3 speerpunten - Praktisch, plezier en verbinding

Wij geloven dat als je plezier hebt in wat je doet, in een fijne school waar je je gezien en veilig voelt, er volop ruimte is om je te ontwikkelen. We zien je staan, we maken contact met jou, en ook je ouders, dat vinden we belangrijk. We gaan aan de slag binnen én buiten de school, met gewone lessen, maar natuurlijk ook stages, museumbezoek, sportdag en andere leuke dingen. En altijd in het licht van Gods aanwezigheid.

Praktisch

Wij geloven dat je een goede vakvrouw of -man wordt door te doen. Ons nieuwe schoolgebouw biedt daar volop mogelijkheden voor: muziek maken in de muziekstudio, iets lekkers maken in de kookstudio of ga aan de slag in het techlab. Ook buiten de school is er genoeg te doen en te leren! Samen gaan we op zoek naar jouw interesses en kwaliteiten aan de hand van stages, meeloopdagen en oriëntatiedagen.

Plezier

Als jij plezier hebt in wat je doet, is er volop ruimte om nieuwe dingen te leren. We maken plezier met elkaar in de les, sportdag of tijdens jullie klassenfeest. En we leren niet alleen uit een boek, maar gebruiken ook leuke werkvormen. Ook tijdens de pauzes is er genoeg te doen!

Verbinding

We besteden veel aandacht aan een veilige en goede sfeer in de groep. Dat vinden we belangrijk! In een overzichtelijk schoolgebouw werken we in kleine klassen, je mentor heeft een belangrijke rol in de klas en dus ook voor jou. Jij bent onderdeel van de groep, we zien jou én je ouders!

Vakantierooster

Zomervakantie 2025t/m vr 29 augustus 2025
Herfstvakantiema 20 t/m vrij 24 oktober 2025
Kerstvakantiema 22 december 2025 t/m
vrij 2 januari 2026
Voorjaarsvakantiema 16 feb t/m vrij 20 feb 2026
Goede Vrijdagvrij 3 april 2026
Tweede paasdagma 6 april 2026
Meivakantiedi 23 april t/m dinsdag 5 mei 2026
Hemelvaartsdag en vrijdag ernado 14 mei - vrij 15 mei 2026
Tweede pinksterdagma 25 mei 2026
Zomervakantie 2026ma 20 juli t/m vrij 28 augustus 2026

Roostervrije dagen

Naast de bovenvermelde data krijgen de leerlingen de volgende roostervrije dagen:

  • maandag 1 september 2025  (startdag personeel)
  • dinsdag 16 september 2025 (studiedag personeel)
  • donderdag 6 november 2025 (studiedag personeel)
  • maandag 5 januari 2026 (studiedag personeel)
  • dinsdag 10 maart 2026 (studiedag personeel)
  • woensdag 22 april 2026 (schoolbrede ontmoetingsdag personeel)
  • donderdag 16 juli 2026 (personeelsdag)

Lestijden

Onderbouw

1e uur    09.00 - 09.45 uur
2e uur    09.45 - 10.30 uur
Pauze    10.30 - 10.55 uur

3e uur    10.55 - 11.40 uur
4e uur    11.40 - 12.25 uur
5e uur    12.25 - 13.10 uur
Pauze    13.10 - 13.30 uur
6e uur    13.30 - 14.15 uur
7e uur    14.15 - 15.00 uur
8e uur    15.00 - 15.45 uur

Bovenbouw

1e uur 09.00 - 09.45 uur
2e uur 09.45 - 10.30 uur
3e uur 10.30 - 11.15 uur
Pauze 11.15 - 11.40 uur
4e uur 11.40 - 12.25 uur
5e uur 12.25 - 13.10 uur
6e uur 13.10 - 13.55 uur
Pauze 13.55 - 14.15 uur

7e uur 14.15 - 15.00 uur
8e uur 15.00 - 15.45 uur

Kennismakingsgesprek

Alle ouders die voor het eerst een kind aanmelden op onze school nodigen we uit voor een kennismakingsgesprek over identiteit, motivatie en eventuele ondersteuningsbehoefte. 

We willen in zo’n gesprek elkaar beter leren kennen en bekijken of onze school voor uw zoon/dochter de goede keus is. Wat verwachten jullie van de school en wat verwacht de school van ouders? Voor wat betreft de identiteit willen wij als school een verlengstuk zijn van de Christelijke opvoeding thuis. Dit gesprek vindt meestal in het voorjaar op school plaats.

Plaatsingsscriteria

Bij de plaatsing van een leerling wordt het niveau-advies van de basisschool gevolgd. Daarnaast kunnen specifieke omstandigheden een rol spelen bij de plaatsing. Als het schooladvies naar aanleiding van het resultaat van de centrale eindtoets of een andere toegestane eindtoets wordt gewijzigd, dan baseert het bevoegd gezag zijn beslissing over de toelating van leerlingen tot het eerste schooljaar op dat gewijzigde schooladvies.
Onder het kopje ondersteuning in het hoofdstuk leerlingenzorg is vastgelegd welke ondersteuning wij kunnen bieden. Dit vormt ook één van de criteria bij het plaatsen van leerlingen met een ondersteuningsbehoefte.

Veilige school

De school besteedt veel aandacht aan een veilige en goede sfeer in de groep. In een overzichtelijk schoolgebouw werken we in kleine klassen, de mentor heeft een belangrijke rol in de klas en dus ook voor elke leerling. De leerling is onderdeel van de groep, we hebben oog voor hem of haar én de ouders. In de lessen wordt aandacht besteed aan omgangsvormen.
Bij fysieke onveiligheid, bedreigingen, wapen- en/of vuurwerkbezit schakelen we direct de wijkagent in.

Ouder-leerling-school

Goed contact en korte lijntjes vinden we belangrijk. Niet alleen met de leerling, maar ook met de ouders. Samen ontdekken wat voor de leerling werkt en wat hij of zij nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Een goed en regelmatig contact met u en daarnaast uw zoon/dochter vinden wij erg belangrijk

Leerlingenstatuut

Dit reglement regelt de rechten en de plichten van leerlingen. Leerlingen, docenten en het College van Bestuur kunnen elkaar op de gemaakte afspraken in het statuut aanspreken. Voor de leerlingen start het leerlingenstatuut met een beknopte samenvatting.

Anti-Pestprotocol

De school heeft een protocol opgesteld waarin omschreven is hoe we omgaan met pesten. Dit protocol is te vinden op onze site. De ondersteuningscoördinator is tevens de pestcoördinator.

Telefoonbeleid: thuis of in de kluis

Sinds 1 juli 2024 is de locatie VMBO van GSG Guido een telefoonvrije school. Voor het telefoonbeleid hanteren we de slogan: “Telefoon thuis of in de kluis”. Leerlingen laten hun telefoon thuis of leggen deze direct bij binnenkomst in de kluis. Aan het einde van de lesdag mag de telefoon weer in de tas of jas. Het verbod geldt in het gehele gebouw, ook in de pauze. De leerling mag de telefoon buiten het gebouw dus wel gebruiken. In geval van nood is de school altijd telefonisch bereikbaar. Kijk voor meer informatie op onze website.

Incidentenregistratie

Binnen de schoolorganisatie is er een incidentenregistratie ontwikkeld. Incidenten zoals fysiek en verbaal geweld, schademeldingen aan eigendommen van school en personen, incidenten zoals handel in, en gebruik van drugs en (vuur)wapens en alle overige incidenten op het vlak van sociale (on)veiligheid worden na melding middels deze registratie in behandeling genomen. Meldingen kunnen worden gedaan door alle medewerkers van de school. Leerlingen kunnen incidenten laten registreren via de huismeester, secretaresse, mentor of counselor.

Protocol medicijngebruik, medisch handelen en dieet 

Het kan zijn dat een leerling onder schooltijd medicatie moet innemen en daar hulp bij nodig heeft. We willen met dit soort situaties zorgvuldig omgaan. Daarom is er een protocol medicijngebruik en medisch handelen opgesteld. Het protocol medisch handelen vindt u op onze website. Als de leerling een bepaald dieet heeft zijn we bereid om daar zo goed mogelijk rekening mee te houden. Het is daarbij wel van belang dat dit duidelijk wordt aangegeven bij de mentor en voor de zekerheid bij elke buitenschoolse activiteit.

Magister

Via magister.guido.nl kan ingelogd worden op Magister. Leerlingen en ouders kunnen hier cijfers en het rooster inzien in het leerling-informatiesysteem Magister.

Als u voor het eerst een kind bij onze school aanmeldt, ontvangt u aan het begin van het schooljaar een gebruikersnaam om in te loggen bij Magister.

Kleding

Het hoort bij de christelijke identiteit van onze school dat leerlingen op hun gedrag en kleding kunnen worden aangesproken. De complete code is te vinden op onze website.

Elektronische leeromgeving

Een manier om gedifferentieerd onderwijs te geven op Guido, is het gebruik van ItsLearning. Dit is een elektronische leeromgeving waarin alle vakken van de leerlingen zijn opgenomen. Ouders krijgen geen eigen account voor ItsLearning, zij kunnen meekijken op het account van hun zoon of dochter.

Roosterwijzigingen

Roosterwijzigingen worden in de agenda van de leerling in Magister gepubliceerd. Daarnaast kunnen leerlingen een app downloaden van Magister. De roosterwijzigingen worden via Magister gepubliceerd.

Fotobeleid en AVG

De privacywetgeving vraagt een helder beleid omtrent het gebruik van fotomateriaal en andere persoonsgegevens. Hieronder vertellen wij kort hoe we hiermee omgaan:

  • Aan het begin van het schooljaar wordt er via Magister toestemming gevraagd voor het gebruik van foto’s van uw zoon of dochter.
  • Als hier geen toestemming voor wordt gegeven zullen wij geen herkenbare foto’s van de betreffende leerling gebruiken op enig platform.
  • Wordt er wel toestemming gegeven dan is het mogelijk dat wij foto’s van deze leerling gebruiken op social media/website.
  • De toestemming kan altijd worden gewijzigd.
  • Wij vragen voor leerlingen jonger dan 16 jaar alleen toestemming aan de ouders, voor leerlingen ouder dan 16 jaar alleen aan de leerling.

Cameratoezicht

Binnen GSG Guido maken we op een aantal plekken gebruik van cameratoezicht. Het inzetten van cameratoezicht, en het gebruik van de camerabeelden doen we voor:

  • de bescherming van de veiligheid en gezondheid van leerlingen, medewerkers en bezoekers;
  • de beveiliging van de toegang tot gebouwen en terreinen, waaronder mede is begrepen het weren van ongewenste bezoekers;
  • de bewaking van zaken die zich in gebouwen of op terreinen bevinden;
  • het vastleggen van incidenten.

Ziekmelding absentie en leerplicht

Schoolverzuim en ziekmelden

Als een leerling de lessen door ziekte niet kan bijwonen, dan bent u als ouders/verzorgers verplicht de leerling af te melden. Afmelden kan via de Hoy-app: Formulieren > Ziek-/absentiemelding VMBO . Beschikt u niet over de app, dan kunt een mail sturen naar receptie@guido.nl. Het is belangrijk dat een leerling voor 8:45 uur in de ochtend wordt afgemeld. Als een leerling op school ziek wordt, mag de leerling alleen naar huis na toestemming van de mentor.

U wordt dan geraadpleegd of op de hoogte gesteld. Als een leerling zonder kennisgeving afwezig is wordt er vanuit school contact opgenomen met thuis. Als een leerling niet wordt afgemeld bij afwezigheid wordt dat gezien als spijbelen. Bij te veel spijbelen wordt de leerplichtambtenaar ingeschakeld. Meer informatie staat in het verzuimprotocol. Dit protocol is opgemaakt aan de hand van wettelijke kaders en verplichtingen.

Schorsing en/of verwijdering van leerlingen

De school kan een leerling een schorsing opleggen bij ernstige misdragingen die de veiligheid van de betreffende leerling zelf, medeleerlingen en/of collega’s in gevaar brengen. Ook kan er een onderwijskundige oorzaak van verwijdering zijn: de leerling wordt verwijderd omdat de school niet kan voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van de leerling. De school beschikt over een procedure tot verwijdering, een z.g. 5-stappen-plan. Die is, mocht dit zich voordoen, op te vragen bij de managementassistente.

(Extra) verlof

Aanvragen voor kort verlof zoals bijv. tandarts/ orthodontist kunnen ingevuld worden in de Hoy-app: Formulieren >Ziek-/absentiemelding VMBO. Kunt u geen gebruik maken van de app, stuur dan een bericht naar vmbo@guido.nl.

Een verzoek om bijzonder verlof kan worden ingediend via de Hoy-app: Formulieren > Bijzonder verlof VMBO. Kunt u geen gebruik maken van de app, stuur dan een bericht naar leerlingloket.vmbo@guido.nl.

School kan slechts beperkt verlof verlenen voor vervroegde of verlengde vakanties. De regels rondom bijzonder verlof en vervroegde/verlengde vakanties vindt u op de website bij www.guido.nl/praktische-info. Als school verzuim constateert rond feestdagen en schoolvakanties, dan moet school direct een melding maken bij de leerplichtambtenaar.

Verzuim

Docenten houden bij welke leerlingen afwezig zijn tijdens de lessen. De leerlingondersteuning controleert de absenties en zal bij onrechtmatig verzuim nakomuren inplannen voor de leerling. School is verplicht om regelmatig verzuim of luxeverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Melding bij de leerplichtambtenaar zal in alle gevallen eerst worden gedaan na een waarschuwingsbrief van school (in de hoy- app) aan de ouders/ verzorgers van betreffende leerling.

Beoordelen, monitoren en resultaten

Examencommissie

Op onze school hebben wij ook een examencommissie. Een examencommissie is een commissie verbonden aan een onderwijsinstelling die vaststelt of een leerling voldoet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een diploma.

De commissie toetst of het vakkenpakket en PTA van de leerling aan de eindtermen voldoet, borgt de kwaliteit van de PTA-onderdelen, treft maatregelen in geval van onregelmatigheden (bijv. fraude), en bepaalt de criteria voor het behalen van een examen en het afgeven van een diploma. Ook bepaalt een examencommissie of een leerling vrijstellingen voor bepaalde vakken kan krijgen. De examencommissie bestaat uit de examensecretaris en twee leden. Correspondentie met betrekking tot de examencommissie kan naar de examensecretaris, zie personeelslijst.

PTA

De afkorting PTA staat voor Programma van Toetsen en Afsluiting. Het PTA is een formeel schooldocument waaraan door docenten en leerlingen rechten en plichten kunnen worden ontleend. In de eerste plaats is het PTA een document dat bedoeld is om leerlingen, ouders/ verzorgers, docenten en directie te informeren over de inhoud en de wijze van afname van het schoolexamen. In de tweede plaats is het PTA een verantwoording van de school aan de inspectie.

In het vakspecifieke deel van het PTA worden onder andere de volgende onderdelen beschreven;

  • de onderdelen van het schoolexamen die worden getoetst, verdeeld over de leerjaren;
  • een specificatie van de te bestuderen stof per onderdeel;
  • de toetsvorm of opdrachtvorm (schriftelijk, mondeling, praktijkopdracht, praktische opdracht of handelingsopdracht);
  • het gewicht van de toets of opdracht;
  • het moment van afname van een toets (welke periode).

Om deel te nemen aan het examen en om bevorderd te worden naar een hoger leerjaar, moeten alle onderdelen van het PTA zijn afgesloten. Meer informatie hierover kunt u lezen in het examenreglement.


Examenreglementen
Examenreglement GSG Guido Klas 5 Cohort 2022 2025