Leerlingbegeleiding

Schoolondersteuningsplan

De schoolperiode is een vormende en tegelijk kwetsbare periode in het leven van elke leerling. Goede begeleiding in de klas en daarbuiten is daarom noodzakelijk. In de klas bieden mentoren en docenten deze begeleiding, buiten de klas is individuele ondersteuning mogelijk door pedagogiek-stagiaires en een remedial teacher.

Voor het VMBO is een schoolondersteuningsprofiel (SOP). In deze profielen is de basiszorg vastgelegd en welke mogelijkheden er zijn om leerlingen te begeleiden die een extra ondersteuningsbehoefte hebben.

Sop Vmbo Tbv Schoolgids

Mentor

De mentor is de spil in de begeleiding (zowel op individueel als op groepsniveau). Naast de groepslessen krijgen de leerlingen zoveel mogelijk hulp op maat. We bieden extra begeleiding op zowel cognitief en sociaal- emotioneel gebied als op het groepsproces. De mentor heeft regelmatig contact met ouders. Ouders kunnen bij vragen over hun zoon of dochter contact opnemen met de mentor.

Intern ondersteuningsteam (IOT)

Leerlingen die specifieke ondersteuning nodig hebben, worden via een vastgestelde procedure aangemeld bij het IOT. Het team bestaat uit de contactdocenten van de verschillende teams, de remedial teacher, de orthopedagoog, een ambulant begeleider van De Kleine Prins en zo nodig sluiten de counselors aan.

Het team komt regelmatig bijeen onder leiding van de ondersteuningscoördinator. Deze is verantwoordelijk voor een goede bespreking van de ondersteuningsvraag, voor goede afspraken en voor de bewaking en uitvoering daarvan. Het IOT weet wanneer een leerling moet worden doorverwezen naar het externe ondersteuningsteam (EOT).

Externe ondersteuningsteam (EOT)

Het EOT bespreekt leerlingen die doorverwezen zijn door het IOT. De ondersteuningscoördinator is voorzitter van dit team. In het EOT zitten externe deskundigen zoals de jeugdverpleegkundige, de brugfunctionaris vanuit het wijkteam, de leerplichtambtenaar. Het EOT zorgt ervoor dat de inbreng helder is, geeft advies over de manier waarop het aangepakt kan worden en volgt het proces. Er kan worden geadviseerd hulp, ondersteuning of onderzoek buiten de school te zoeken.

Orthopedagoog en RT-er

In de klas bieden mentoren en docenten begeleiding, buiten de klas is individuele ondersteuning mogelijk door pedagogiek-stagiaires en een remedial teacher/orthopedagoog. Buiten de klas kunnen leerlingen onder andere begeleiding krijgen op het gebied van planning, studievaardigheden, leerproblemen (zoals dyslexie, dyscalculie en TOS), NT2 (Nederlands als tweede taal) en sociale vaardigheden. In het ondersteuningsplan staat verder beschreven hoe aan de leerlingbegeleiding vorm wordt gegeven.

Contacten met ouders

Er wordt contact opgenomen met de ouders als er speciale hulp nodig is voor een leerling. Bij inschakeling van externe instanties overlegt de school met de ouders en wordt hen om toestemming gevraagd voor bespreking. Ouders kunnen vanzelfsprekend ook altijd contact opnemen met de mentor bij zorgen.

Faalangstreductie

Er wordt een training gegeven aan leerlingen die kampen met een hoge mate van faalangst. Dit kan zich afspelen op allerlei terreinen zoals b.v. angst bij toetsing, bij gevoelens van het niet geaccepteerd worden en angst voor examens.

Dyslexie- en dyscalculiebeleid

De school heeft een dyslexie- en dyscalculieprotocol. Deze kunt u hier vinden. Uitgangspunt van het beleid is dat leerlingen de opleiding kunnen volgen die past bij hun cognitieve capaciteiten. Leerlingen mogen gebruik maken van wettelijke bepalingen zoals tijdverlenging bij toetsen. Ook kunnen ze ondersteund worden bij het leren of het leren omgaan met hun leerprobleem door de remedial teacher van school.

Protocol Dyslexie Vmbo 

Passend onderwijs

Als de school deze ondersteuning zelf niet kan bieden is de school verplicht een andere vorm van passend onderwijs voor de betreffende leerling te adviseren. De school ondersteunt de leerling en zijn ouders bij hun zoektocht.

Voor meer informatie: www.passendonderwijs.nl

JOSEE: steunpunt passend onderwijs voor ouders en leerlingen in de regio Eemland
Heb je vragen over passend onderwijs of loop je vast op school? Dan kun je terecht bij het jeugd- en oudersteunpunt Eemland: JOSEE.

Op www.josee.nu vind je toegankelijke en objectieve informatie over passend onderwijs.
Daarnaast kun je tijdens de spreekuren vragen stellen over jouw specifieke situatie. Dit kan
zowel telefonisch als via een (online) afspraak. De medewerkers van JOSEE denken met je
mee, geven informatie en kunnen je in contact brengen met de juiste personen en instanties
indien nodig. Vragen kunnen anoniem worden gesteld als je dat wilt.

Contact
📞 Bel: 033 – 30 30 488
📧 Mail: contact@josee.nu
📅 Afspraak maken: klik hier

De actuele spreekuurtijden vind je op de website: www.josee.nu
JOSEE is gesloten tijdens de schoolvakanties van de regio Midden-Nederland.