De schoolperiode is een vormende en tegelijk kwetsbare periode in het leven van elke leerling. Goede begeleiding is daarom noodzakelijk. In het ondersteuningsplan staat beschreven hoe aan de leerlingbegeleiding vorm wordt gegeven. Dit ondersteuningsplan is te vinden op onze site: www.guido.nl/praktische-info.
Voor onze scholengemeenschap zijn onderwijs- ondersteuningsprofielen opgesteld. In deze profielen is de basiszorg vastgelegd en welke mogelijkheden er zijn om leerlingen te begeleiden die een extra ondersteuningsbehoefte hebben.
Passend onderwijs
Als de school deze ondersteuning zelf niet kan bieden is de school verplicht een andere vorm van passend onderwijs voor de betreffende leerling te adviseren. De school ondersteunt de leerling en zijn ouders bij hun zoektocht. Voor meer informatie: www.passendonderwijs.nl
JOSEE: steunpunt passend onderwijs voor ouders en leerlingen in de regio Eemland
Heb je vragen over passend onderwijs of loop je vast op school? Dan kun je terecht bij het jeugd- en oudersteunpunt Eemland: JOSEE.
Op www.josee.nu vind je toegankelijke en objectieve informatie over passend onderwijs.
Daarnaast kun je tijdens de spreekuren vragen stellen over jouw specifieke situatie. Dit kan
zowel telefonisch als via een (online) afspraak. De medewerkers van JOSEE denken met je
mee, geven informatie en kunnen je in contact brengen met de juiste personen en instanties
indien nodig. Vragen kunnen anoniem worden gesteld als je dat wilt.
Contact
📞 Bel: 033 – 30 30 488
📧 Mail: contact@josee.nu
📅 Afspraak maken: klik hier
De actuele spreekuurtijden vind je op de website: www.josee.nu
JOSEE is gesloten tijdens de schoolvakanties van de regio Midden-Nederland.
Mentor
De mentor is de spil in de leerlingbegeleiding. Hij is voor zijn groep leerlingen en hun ouders en docenten de eerst aan te spreken contactpersoon. Tijdens de leerlingbespreking brengt hij leerlingen uit de groep waar hij verantwoordelijk voor is onder de aandacht van het docententeam. De mentor heeft daarnaast een actieve rol met betrekking tot de groepsvorming, het persoonlijk welbevinden van de leerling, het zoeken van een passende vervolgopleiding etc.
Ondersteuningsteam
Leerlingen die specifieke ondersteuning nodig hebben, worden via een vastgestelde procedure aangemeld bij het ondersteuningsteam. De ondersteuningscoördinator is verantwoordelijk voor een goede formulering van de hulpvraag, voor goede afspraken en voor de bewaking en uitvoering daarvan. Het ondersteuningsteam draagt ook zorg voor bijscholing van teamleden en is op de hoogte van mogelijkheden tot ondersteuning door externe partijen.
Externe deskundigen en wijkteam
De derde lijn in de leerlingbegeleiding betreft de specialistische hulp van externe deskundigen en het wijkteam. Met externe deskundigen bedoelen we instanties buiten school zoals de GGD, de leerplichtambtenaar of de wijkagent.
Een specifiek probleem kan ook besproken worden met de brugfunctionaris van het wijkteam. De brugfunctionaris is de contactpersoon tussen school en wijkteam. In het wijkteam zitten deskundigen zoals en jeugdverpleegkundige, jeugdzorg, een wijkcoach, een ambulant begeleider en sociaal maatschappelijk werkers. Het wijkteam kan zorgen voor concrete hulp in het gezin of in de begeleiding van het kind thuis.
Contacten met ouders
Er wordt contact opgenomen met de ouders als er speciale hulp nodig is voor een leerling. Bij inschakeling van externe instanties overlegt de school met de ouders en wordt hen om toestemming gevraagd voor bespreking. Ouders kunnen vanzelfsprekend ook altijd contact opnemen met de mentor bij zorgen.
Dyslexie- en dyscalculiebeleid
De orthopedagoog en/of remedial teacher voert gesprekken met de leerlingen die met een dyslexie- of dyscalculieverklaring op school komen. Dit om te kijken welke hulpmaatregelen er voor hen nodig zijn.
De leerlingen krijgen de aanpassingen waar ze recht op hebben. Deze aanpassingen zijn afgestemd op het wettelijk toegestane examenbeleid. De aanpassingen worden gecommuniceerd met het docententeam.
Structuurklas (klas 1 en 2)
De structuurklas is bedoeld voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften om Havo- of Vwo niveau te kunnen volgen. Het doel van de structuurklas is dat leerlingen na twee jaar zelfstandig en zeker genoeg zijn om te kunnen instromen in klas 3.
Deze klas kan worden aangevuld met andere leerlingen tot een maximum van 22.
Schakelklas (Havo 3)
In de schakelklas van Havo 3 willen we graag een leeromgeving scheppen waarin de individuele leerling extra aandacht krijgt, met als doel dat de leerling aan het einde van het derde leerjaar voldoende zelfstandigheid en vaardigheden heeft om de route naar het eindexamen met succes af te kunnen ronden. De klas wordt aangevuld met andere leerlingen tot een maximum van 22.
Huiswerkbegeleiding
Voor leerlingen die moeite hebben met het maken van huiswerk, zijn er diverse faciliteiten. Er is onder andere een stille ruimte waar leerlingen onder toezicht en in alle rust huiswerk kunnen maken. Daarnaast werkt Guido samen met externe partijen, zij bieden, tegen een passende vergoeding, ondersteuning aan op het gebied van plannen, het leren leren, overhoren en controleren of al het huiswerk gedaan is.
Studievaardigheden
Door de jaren heen verandert het niveau van lesstof en toetsing. Waar de meeste leerlingen zichzelf studievaardigheden aanleren of het zelf oppikken uit de lessen, zijn er ook leerlingen die hier expliciet hulp bij nodig hebben. Wij ondersteunen leerlingen in het ontwikkelen van die vaardigheden. Dat begint in klas 1 waar docenten in het leeratelier de leerlingen op een praktische manier leren plannen, samenvatten en omgaan met afleidingen. Daarnaast leggen docenten in hun vaklessen uit hoe je het beste voor hun vak en voor de toetsen kan leren. Als een leerling hulp nodig heeft bij deze studievaardigheden is er de mogelijkheid om een cursus studievaardigheden te volgen. Door middel van een diagnostische test sluiten we in de cursus zo veel mogelijk aan bij de individuele behoeften van de leerling. Op onze site is meer uitleg te vinden over het verbeteren van studievaardigheden. Voor vragen of hulp bij studievaardigheden kunt u terecht bij de mentor

Examentraining
In de examenklassen zijn we voortdurend bezig om de leerlingen voor te bereiden op het examen. In alle lessen wordt aandacht gegeven aan de leerstof en ook de vaardigheden worden ruimschoots geoefend. Een gemiddelde leerling heeft aan de lessen, eventueel aangevuld met extra begeleiding tijdens kwt-uren, voldoende kennis en vaardigheden om deel te nemen aan het examen en dit met succes af te ronden.
Er zijn ook mogelijkheden om gebruik te maken van de examentrainingen van een externe partij.